Okolica

Kultura lokalna i atrakcje w okolicy

Ośrodek w Rybakach położony jest w odległości 25 km od Olsztyna, nad Jeziorem Łańskim, w gminie Stawiguda. Jest to obszar Puszczy Napiwodzko-Ramuckiej, z polodowcową rzeźbą terenu, rozległym kompleksem puszczy świerkowo–sosnowej, różnorodną roślinnością i licznymi osobliwościami przyrody. Piękno dziewiczej przyrody oraz Ośrodek ze swoją infrastrukturą i zagospodarowanym terenem leśnym stwarza optymalne warunki do wypoczynku i aktywności przez cały rok.

Ośrodek stanowi doskonałą bazę wypadową do zwiedzania bogatego w atrakcje historyczne i kulturalne obszaru, który na Pojezierzu Mazurskim łączy w sobie dziedzictwo dwóch autonomicznych regionów - katolickiej Warmii oraz protestanckich Mazur. Próżno doszukiwać się antagonizmów wśród dzisiejszych mieszkańców tych ziem, przeciwnie, warto doświadczyć ich wielkodusznej gościnności i fascynacji swoją małą ojczyzną. Państwa uwagę niewątpliwie przykują zarówno doskonale ufortyfikowane średniowieczne zamki i kościoły, których szereg stanowi doskonały katalog północnego gotyku, jak i opływające w złote zdobienia barokowe klasztory i pałace. Jedno jest pewne: na Warmii i Mazurach nie można się nudzić!

Co warto zobaczyć w okolicy Rybak?

• Zamek Kapituły Warmińskiej (Muzeum Warmii i Mazur) w Olsztynie z zachowaną własnoręcznie wykonaną doświadczalną tablicą astronomiczną Mikołaja Kopernika;
  • XIV - wieczna konkatedra św. Jakuba, miejsce pracy mistrza Feliksa Nowowiejskiego, autora muzyki do pieśni Rota;
  • Dom przedpogrzebowy Gminy Żydowskiej w Olsztynie projektu wybitnego architekta Ericha Mendelsohna;
  • Sanktuarium Maryjne w Gietrzwałdzie;
  • Kalwaria i Sanktuarium Męki Pańskiej w Głotowie;
  • Muzeum Przyrodnicze Warmii i Mazur;

• Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku;
  • Huta Szkła Artystycznego w Olsztynku;
  • Pole Bitwy pod Grunwaldem;
  • Zamek Książęcy Biskupów Warmińskich (zwany Wawelem północy) w Lidzbarku Warmińskim.

Śladami Mikołaja Kopernika

• Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne w Olsztynie;
  • Muzeum Mikołaja Kopernika;
  • Wykłady z podstaw astronomii;
  • Możliwość obejrzenia osobistych pamiątek po Autorze De revolutionibus;
  • Możliwość obserwowania nieba przez lunetę Ośrodka.