Spływy kajakowe

Organizujemy spływy kajakowe bardzo atrakcyjnymi i malowniczymi trasami. Spływy są organizowane zarówno dla Gości zamieszkujących w Ośrodku, jak i dla osób korzystających jedynie z kajaków, posiłków i logistyki transportowej.

Zapraszamy do aktywnego wypoczynku na szlakach wodnych!

Koszt: 25 zł od osoby

W cenę wliczamy:

• wypożyczenie kajaka;
  • dowóz sprzętu i osób na miejsce rozpoczęcia spływu;
  • odbiór sprzętu i osób, o ile spływ nie kończy się w Ośrodku w Rybakach;
  • Ognisko, grill lub ciepły poczęstunek, za dodatkową opłatą do 15 zł w zależności od opcji.

Spływ kajakowy rzeką Marózką

Odcinek: Swaderki - Kurki

Bardzo malownicza trasa, z mocnym nurtem rzecznym, przejrzystą wodą o głębokości do 1 m oraz wieloma atrakcyjnymi przeszkodami. Trasa dla wprawionych kajakarzy. Tym bardziej amatorzy mogą tutaj przeżyć prawdziwą wodniacką przygodę. Kajaki wodujemy za mostem w Swaderkach, dopływamy do leśnej zatoczki Jeziora Świętego, skąd zabieramy uczestników na ognisko. Istnieje możliwość kontynuowania spływu od miejscowości Kurki. Zakończenie spływu w Ośrodku w Rybakach.

Spływ kajakowy rzeką Łyną

Odcinek: Brzeźno Łyńskie - Rybaki

Spokojna podróż kajakiem po leniwie snującej się Łynie i kolejnych jeziorach. Trasa dla spragnionych kontaktu z piękną przyrodą w ciszy i spokoju. Najbardziej wymagający jest finisz spływu - to wyczynowe przepłynięcie prawie połowy długości Jeziora Łańskiego. Na brzegu czeka nagroda - grillowa kiełbaska i chłodne napoje.

Odcinek: Rybaki - Ruś

Pierszy etap cichy, spokojny i leniwy, dający możliwość spokojnego podziwiania fauny i flory północnej części Jeziora Łańskiego. Następnie trasa wiedzie przez rezerwat Las Warmiński na wodach jeziora Ustrych. Etap trzeci zachwyci nawet najbardziej wymagających wyzwań kajakarzy, bowiem Łyna staje się nagle niczym rwący, górski potok, któremu trzeba stawić czoło siłą ramion. Wrażenia wszystkich etapów uzupełniają się, dając wiele wrażeń estetycznych, możliwośc wypoczynku oraz satysfkację zmagania się z żywiolem wody. Po dopłynięciu do punktu lądowania powrót samochodem do Ośrodka w Rybakach, gdzie uczestników czeka gorący poczęstunek.